Rouw en (breed) verlies

Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, is dat nu ineens niet meer …

Als verdriet op bezoek komt ...

* iemand die je graag ziet heeft een ongeluk, wordt ziek of gaat dood
* je lievelingsdier sterft
* je ouders gaan scheiden
* je mama of papa heeft een (onzichtbare) chronische ziekte of is gehandicapt
* je hebt een broer en/of zus met een beperking
* jullie gaan verhuizen en je moet je vriendjes achterlaten
* ...

Kinderen rouwen ook, net zoals volwassenen.

Er is wel een verschil :
Kinderen uiten hun gevoelens op een andere manier. Ze schakelen sneller en vaker tussen verschillende emoties. Daardoor rouwen zij 'in stukjes' en lijkt het soms alsof ze niet rouwen. Of ze vertonen gedrag dat niet als rouwgedrag herkend wordt.

Het ervaren van intense gevoelens zoals boosheid, verdriet, angst en/of schuld is wel hetzelfde als bij volwassenen. Het kan zijn dat het verlies zó moeilijk te verwerken is, dat jouw kind vastloopt in het rouwproces. Het is vaak moeilijk in te schatten of dat zo is en kinderen geven dat vaak zelf niet aan. Er kunnen wel signalen zijn, die mogelijk aangeven dat het rouwproces vastloopt. Kinderen zijn veerkrachtig en hebben soms de tijd nodig om de balans "terug" te vinden.

Bij BollekeMuis tref je niet alleen begrip en erkenning voor gevoelens, maar ook de expertise om samen met jullie het (rouw)proces te doorlopen, zodat de ontwikkeling van je kind op een gezonde wijze doorgaat.

Je kan niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen maar je kan wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken

∼ Chinees spreekwoord ∼